Otázky a odpovědi

?: Kolik stojí poštovné?

!: Odeslání Českou poštou je závislé na hmotnosti zásilky. Ceny se pohybují mezi 40 a 99 Kč za doporučenou zásilku a 120 - 140 Kč za Balík do ruky. Při platbě dobírkou je příplatek 40 Kč. Dodání na pobočku Zásilkovny je za 48 Kč a doplatek za dobírku je 15 Kč. Ceny poštovného do ČR a také do SR jsou rozepsány zde.

?: Mohu si balíček vyzvednout osobně v sídle firmy?

!: Bohužel to není možné. V sídle firmy nemáme registrovanou prodejnu ani stále přítomného pracovníka. Pro osobní vyzvednutí doporučujeme využít služeb zásilkovny.

?: Kdy balíček dostanu?

!: Většinu balíčku odesíláme v den objednávky (zaplacení) nebo následující den. V případě většího vytížení eshopu se doba do expedice může výjimečně prodloužit až na 4 pracovní dny, zejména v období listopadu a prosince a před velikonocemi. Pokud nedostanete potvrzení o odeslání do 4 pracovních dní od objednání resp. zaplacení, zkuste nám napsat nebo zavolat, může v tom být nějaký technický problém. Po odeslání ztrácíme nad objednávkou kontrolu a u doporučených zásilek nelze garantovat dobu dodání. V průběhu roku pošta dost často doručí do druhého dne, před Vánocemi se doba výrazně prodlužuje. Balík do ruky by měl být doručen do druhého dne od odeslání, a totéž platí o doručení na pobočky zásilkovny.

?: Není ta vaše vanilka nějak levná? Zdá se mi to podezřelé!

!: Vanilka v kamenných obchodech i v jiných internetových obchodech je drahá. My nakupujeme vanilku co nejblíže zdroji a ve velkých objemech, proto u nás nakoupíte s dvojitým ziskem - levněji a kvalitněji než jste byli doposud zvyklí. Nezastíráme kvalitu vanilky a tu méně kvalitní prodáváme za ještě výhodnější ceny. Ceny vanilky se meziročně mohou výrazně měnit - zatímco poptávka po vanilce zůstává stabilní či trvale rostoucí, nabídka závisí na úrodě, která je značně proměnlivá - sucho, hurikány, deštivo při kvetení, to vše může sklizeň výrazně ovlivnit a na to velmi citlivě reaguje také cena.

?: Opravdu je ta cejlonská skořice jiná než ta klasická z obchodu?

!: Ano, velká většina našich zákazníků ji shledává lepší, minimálně pro některé využití.

?: Jak se vyznat ve vanilce…?

Nejlepší je vyzkoušet, ale i tak existují kritéria klasifikace:

1, Podle země původu

  • Vanilka z každé země se od sebe malinko liší, i když se jedná o stejný druh. Je to dáno podmínkami při růstu i zpracováním vanilky po sklizni.
  • V současné době máme vanilku z Madagaskaru a z Papui Nové Guinei, což je ovšem jiný druh, takže...

2, Podle druhu   

  • Pro komerční účely se pěstují dva druhy vanilky: Vanilla Planifolia s obchodním názvem Bourbon (Madagaskar, Indonésie, Indie, Mexiko, Uganda) a Vanilla Tahitensis (Tahiti, Indonésie, Papua Nová Guinea).
  • Vanilky se liší vůní, kdy Tahitská vanilka je květinovější, sladší, zatímco Planifolia je hutnější, variabilně čokoládovější s tóny švestek, třtinového rumu, kávy atd.  
  • Tyto vanilky se také liší metodou tzv. „umrtvení“, což je proces, který zabraňuje pokračování procesů po sklizení vanilky. Planifolia je obvykle umrtvována tzv. mokrým způsobem, tj. krátkým ponořením do horké vody, Tahitensis je umrtvována suchým způsobem, tj. působením slunce.

3, Podle kvality 

Klíčovými ukazateli kvality vanilky jsou  

  • vlkhost – optimálně cca 33 %, čím blíže této hodnotě, tím lepé se zpracovává,na výrobu domácího extraktu se naopak hodí vanilka sušší,
  • podíl vanilínu – prvotřídní vanilka až 2,6%,
  • délka a masitost – čím delší a masitější, tím více semínek a tím i chuti.
  • Vanilky Exlusive a Gourmet jsou primárně určeny pro přímé využití v kuchyni, jdou dobře rozříznout a obsahují spoustu aromatických semínek. 
  • Vanilka Klasik (někdy označena Extrakt) je primárně určena pro domácí výrobu extraktu nebo vanilkového cukru (zasypat cukrem a nechat provonět nebo rozmixovat). 

?: Jak vanilku zpracovat?

Klasické zpracování vanilky je podélné rozříznutí vanilky na dvě půlky a následný vyškrábání vnitřního obsahu tobolky (semínek). Ta se použijí tam kam je potřeba (krém, těsto, panna cotta…) a vyškrábaná tobolka se vloží do cukru nebo do láhve s alkoholem.

Pohodlné zpracování je vložení celé tobolky do dózy s cukrem, která cukr ovoní. I v tomto případě je však lépe postupovat klasicky. Vyškrábání semínek a jejich vmíchání do cukru proces aromatizace výrazně urychlí z několika týdnů na několik minut.

?: Jak vanilku využít?

Do sladké kuchyně téměř kamkoliv, do slané podle fantazie. Moučníky, krémy, dezerty, vaječný koňak, cukr, brownies, mícháné nápoje, zakysaná smetana, bílý jogurt, zmrzlina, kakao, káva….

Vanilkové aroma je nejrozšířenější aroma vůbec, tak proč místo umělých aromat nepoužívat pravou vanilku. Dejte STOP ethylvanilinu!

?: Jak vanilku uchovat.

Vanilkové aroma z vanilky vyprchává velice pomalu. Větším problémem je vysychání vanilky. Tomu lze zabránit např. vakuovým zabalením (ideálně více lusků pohromadě). Nemáte-li vakuovačku, je dobré vanilku zabalit do mikroténového sáčku a ten uzavřít v neprodyšné dóze. POZOR, takto skladovanou vanilku je třeba pravidelně větrat – ideálně jednou týdně - a vždy senzoricky zkontrolovat, tj. vůni a vzhled. V případě jakéhokoliv nežádoucího vývoje je třeba ponechat na vzduchu.

Pokud vanilky vyschne, lze ji nechat v cukru, ať jej aromatizuje, rozdrtit v hmoždíři nebo tříštivém mlýnku, nebo povařit v teplé tekutině (mléko na puding, na krém, do těsta), která jednak získá aroma a jednak učiní vanilku opět zpracovatelnou = podélně rozkrojitelnou.

Na dotazy zde nezodpovězené, které vám vrtají hlavou a nebo vám dokonce nedají spát, se můžete zeptat s využitím kontaktního formuláře nebo na našich facebookových stránkách.

Vaše IP adresa je: 54.162.154.91
Copyright © 2017 Pravá vanilka. Powered by Zen Cart | Hosting by Zserver