Využití vanilky - recepty a tipy

 

Recepty a tipy na použití. Máte svůj recept či tip? Tak je neváhejte vložit.

Vanilka je svou podmanivou vůní předůrčena zejména pro využití v kuchyni a nesmí chybět ve výbavě žádného labužníka. Přinášíme Vám soubor tipů a receptů ve kterých vanilku využijete.

Kde vanilku použít? Vanilka se používá zejména v potravinářském průmyslu a v kuchyni jako přísada hlavně do sladkých jídel, především moučníků, cukroví, krému a nákypů. Používá se při výrobě zmrzliny a čokolády a výrobků z ní, pro výrobu originálního vanilkového cukru, vanilkového extraktu, pudinků apod. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů. Vanilka se výborně snoubí s vůní kávy a je možné ji přidat také do tabáku. Ve slané kuchyni se používá vanilková sůl zejména v kombinaci s plody moře.

Co z vanilky použít? Z vanilky se nejčastěji používají semínka, což je vnitřní obsah tobolky. Ta se získájí tak, že se vanilka ostrým možem rozřízne podél, a pak se semínka vyškrábou a dají se tam, kam potřebujeme.

Prázdnou tobolku nikdy nevyhazujte. Po využití vnitřního obsahu můžete vanilku zahrabat do cukru, vložit do láhve s vodkou nebo s tuzemákem a nebo vyvařit v mléce, např. při vaření pudinku. Když ani jedno nemáte, položte jí na radiátor nebo jiné teplé místo - provoní Vám místnost.

Jak doma na vanilkový extrakt…?

Základní dávka pro výrobu extraktu je 10% podíl vanilky v macerátu (na půl litru tedy potřebujete 50g vanilky a nebo více pro silnější extrakt). Nejrozšířenějším nosičem ve vanilkových extraktech je vodka. Ta je chuťově neutrální a dá tak plně vyniknout vanilkovému aromatu, vynikající je také kombinace s bílým třtinovým rumem, případně s brandy, které se hodí nejen na pečení, ale třeba do míchaných nápojů jako je Cuba Libre, Mochito a jinde, kam se vodka příliš nehodí. Vanilka z každé země trošku jinak voní a proto i extrakty z nich jsou mírně odlišné. Pokud chcete vanilku využít na výrobu vanilkového extraktu, je jedno po jaké kvalitě vanilky šáhnete (rozhodně nepotřebujete prvotřídní madagaskarskou vanilku). Pro výrobu extraktu stačí vanilkové kousky  nebo vanilka sušší a nestandardní "klasik" Pro lepší výsledek při výrobě extraktu je stejně lepší vanilku nakrájet (nebo nastříhat) na menší kousky, lépe se potom maceruje. Zajímavé výsledky jsou u extraktu ze směsi vanilek z různých lokalit.

 

Jak doma na vanilkový cukr…?

  • Nejjednodšší a nejrychlejší je smíchat cukr (moučkový) s mletou vanilkou. Čím více vanilky, tím silnější chuť. Zcela dostačující je 50g na 1 kg cukr, ale pro vanilkový efekt stačí i 20 g mleté vanilky  na1 kg.
  • Recepty doporučující vložit 1 lusk do kilogramu vanilky jsou pro nenáročné a výsledek je docela homeopatický - přesto, cukr trošku vonět bude. Pro lepší výsledek je lepší použít alespoň 3 až 5 kvalitních vanilkových lusků, ty podélně rozříznout, v cukru semínka rozmíchat a prázné lusky ještě přidat.
  • Poslední variantou je rozmixovat vanilku v hrubém cukru. K tomu je zapotřebí kvalitní domácí drtič a vhodnější je spíše sušší vanilka. Nikdy (skoro) se Vám doma nepodaří vanilku rozemlít tak jemně jako je mletá vanilky od nás. V cukru tak budete mít větší kousky vanilky, které mohou někomu při jídle vadit.

 

 ...postupně doplňujeme. Chystáme: domácí vanilkový sirup. Domácí vanilková pasta.


 

 

Kompletní seznam receptů, tipů a novinek naleznete na našich facebookových stránkách.

 
Vaše IP adresa je: 54.198.113.51
Copyright © 2017 Pravá vanilka. Powered by Zen Cart | Hosting by Zserver