Jablečný chutney s vánočním kořením
Ingredience:
- 500 g jablek, oloupaných, jádra odstraněná a nakrájených na kostičky
- 1 středně velká cibule, nakrájená na kostičky
- 100 g hnědého cukru
- 100 ml jablečného octa
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 hvězdička badyánu (anýzu)
- Špetka soli
Postup:
-
Příprava ingrediencí:
- Oloupejte a nakrájejte jablka na malé kostičky. Cibuli také nakrájejte na drobné kousky.
-
Vaření chutney:
- Do středně velkého hrnce vložte nakrájená jablka, cibuli, hnědý cukr a jablečný ocet.
- Přidejte zázvor, hřebíček, skořici, badyán a špetku soli.
-
Pomalé vaření:
- Směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu tak, aby směs jemně bublala.
- Vařte asi 30-40 minut, pravidelně míchejte, dokud směs nezhoustne a nezačne mít konzistenci chutney.
-
Kontrola konzistence:
- Chutney by mělo být husté a lepkavé. Pokud je příliš řídké, vařte ještě několik minut. Pokud je příliš husté, můžete přidat trochu vody.
-
Dokončení:
- Když je chutney hotové, odstraňte badyán.
- Nalijte horký chutney do sterilizovaných sklenic a utáhněte víčka.
-
Sklenice a konzervace:
- Nechte chutney vychladnout na pokojovou teplotu a poté uložte na chladném, tmavém místě. Po otevření skladujte v lednici.