Vše dobré v roce 2024

Ingredience:

  • 500 g jablek, oloupaných, jádra odstraněná a nakrájených na kostičky
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 100 g hnědého cukru
  • 100 ml jablečného octa
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 hvězdička badyánu (anýzu)
  • Špetka soli

Postup:

  1. Příprava ingrediencí:

    • Oloupejte a nakrájejte jablka na malé kostičky. Cibuli také nakrájejte na drobné kousky.
  2. Vaření chutney:

    • Do středně velkého hrnce vložte nakrájená jablka, cibuli, hnědý cukr a jablečný ocet.
    • Přidejte zázvor, hřebíček, skořici, badyán a špetku soli.
  3. Pomalé vaření:

    • Směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu tak, aby směs jemně bublala.
    • Vařte asi 30-40 minut, pravidelně míchejte, dokud směs nezhoustne a nezačne mít konzistenci chutney.
  4. Kontrola konzistence:

    • Chutney by mělo být husté a lepkavé. Pokud je příliš řídké, vařte ještě několik minut. Pokud je příliš husté, můžete přidat trochu vody.
  5. Dokončení:

    • Když je chutney hotové, odstraňte badyán.
    • Nalijte horký chutney do sterilizovaných sklenic a utáhněte víčka.
  6. Sklenice a konzervace:

    • Nechte chutney vychladnout na pokojovou teplotu a poté uložte na chladném, tmavém místě. Po otevření skladujte v lednici.