Jak si vyrobit vanilkový cukr z mleté vanilky
![Jak si vyrobit vanilkový cukr z mleté vanilky](https://prava-vanilka.s18.cdn-upgates.com/_cache/1/c/1cd1a7d7e5a301d44d06d80c34e2a26c-dall-e-2023-10-29-17-23-38-illustration-of-a-humorous-scene-depicting-the-creation-of-vanilla-sugar-a-personified-vanilla-pod-with-wide-cartoonish-eyes-and-a-cheeky-grin-is-s.png)
Vanilkový cukr, a tím myslíme pravý vanilkový cukr, si doma vyrobíte vskutku během chvilky. A rozdíl v chuti oproti běžně kupovaným cukrům je neskutečný.
Na výrobu vanilkového cukru budete potřebovat jen dvě suroviny:
- 100 g moučkového cukru
- 5 až 10 gramů mleté vanilky
Postup:
Důkladně smíchejte vanilku s moučkovým cukrem a nechejte pár dnů proležet. Hotovo.
Alternativní postupy:
- Postup pomalý ale bezpracný: vložte vanilkový lusk do dózy s cukrem - ideálně s cukrem promíchjte semínka zevnitř lusku a k tomu k cukru přidejte i lusku samotný. Nechejte několik týdnů proležet. Výsledek nebude tak intenzivní, jako v prvním případě, ale můžete tak zužitkovat např. lusky, jejichž vnitřní "kaviár" jste použili jinde.
- Postup obvykle nefunkční: suchý lusk důkladně rozmixujte s krystalovým cukrem. V naprosté většině pokusů bude rozemletý lusky rozemletý příliš nahrubo a vanilka bude nepříjemně křupat mezi zuby.