Vše dobré v roce 2024

Bohužel není. Česká legislativa umožňuje jako vanilkový cukr označovat i cukr s ethylvanilinem, a při nákupu vanilkového cukru je tak potřeba si důkladně přečíst složení. 

Na trhu se vyskytují tři druhy vanilkových cukrů:

  1. Falešný vanilkový cukr - ve skutečnosti jde o vanilinový cukr, obsahující syntetický ethylvanilin. Vůně je intenzivní, sladká, ale málo komplexní a při vyšších dávkách hořká. Barva cukru je bílá. Cena je na první pohled relativně nízká, ale když uvážíte, ža sáček má 10 až 20 gramů, tak je to přes 100 Kč za kilo cukru s trochou chemie.
  2. Vanilkový cukr s vanilkový extraktem - obsahuje extrakt z pravé vanilky. Chuť je komplexnější a barva obvykle opět bílá. Koncentrace vanilky bývá malá, naproti tomu cena bývá  vysoká, přes 1000 Kč/kg
  3. Vanilkový cukr s pravou vanilkou - obsahuje pravou vanilku. Pokud je vanilky dostatek, je chuť komplexní a barva je šedá nebo hnědá - mix bílého cukru a mleté vanilky. Nevýhodou je velmi proměnlivý podíl vanilky v závislosti na výrobci. Cena obvykle (někdy i výrazně) přes 1000 Kč/kg.

Nejlepším řešením je tak nakupovat vanilkový cukr tam, kde víte, že je vysoký podíl vanilky, platíte férovou cenu a nebo si jej vyrobit sami.