Vše dobré v roce 2024

Ingredience:

  • 500 g zelených a černých oliv bez pecek
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, tenké plátky
  • 1 malá červená chilli paprička, na tenké kroužky (volitelně)
  • Kůra z 1 citronu, bez bílé části
  • 1 lžička celého hřebíčku
  • 1 lžička celého koriandru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • Čerstvé bylinky jako je rozmarýn nebo tymián
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup:

  • Olivy důkladně opláchněte v cedníku pod studenou vodou a nechejte okapat.
  • Do menšího hrnce dejte olivový olej, přidejte plátky česneku, chilli (pokud používáte), citronovou kůru, hřebíček, koriandr, skořici a badyán.
  • Zahřívejte na středním ohni, dokud se směs nezačne mírně pěnit, ale nepřivedete ji k varu.
  • Odstavte olej z ohně a nechte ho vychladnout asi 5 minut. Poté přidejte olivy do hrnce.
  • Přidejte čerstvé bylinky, sůl a pepř a promíchejte. Nechte marinovat olivy v chladu alespoň 24 hodin pro prolnutí chutí.
  • Olivy podávejte na pokojové teplotě jako předkrm nebo jako součást antipasti. Skladujte v chladničce v hermeticky uzavřené nádobě.