Objednávky odesíláme obvykle do 3 pracovních dnů

Skořice patří mezi nejoblíbenější koření na světě. Existují však dva hlavní druhy skořice - cejlonská skořice a skořice cassia. I když vypadají podobně, mají tyto dva druhy skořice několik důležitých rozdílů.

Původ: Cejlonská skořice pochází ze Srí Lanky (dříve Cejlon). Roste především na jižním pobřeží ostrova. Skořice cassia je kůrou skořicovníku čínského, pochází převážně z Číny, Vietnamu a Indonésie.

Vzhled: Cejlonská skořice má tenčí, více svinutou kůru než skořice cassia. Cassia má tlustší texturu a je tmavší na barvu.

Chuť: Cejlonská skořice má jemnější, sladší chuť než cassia. Cassia má ostřejší, trochu hořkou chuť.

Složení: Cejlonská skořice obsahuje méně kumarinu, což je látka, která může být ve větším množství toxická. Cassia obsahuje více kumarinu než cejlonská skořice. Při běžné konzumaci však ani cassia není zdravotně nebezpečná. 

Cena: Cejlonská skořice je dražší než cassia, protože je vzácnější a obtížněji se pěstuje.

Použití: Cejlonskou skořici je vhodnější používat v dezertech a sladkém pečivu, kde vynikne její jemná chuť. Cassia se hodí spíše do uzenin, gulášů a jiných pokrmů s výraznější chutí. Preference jsou však individuální a někomu připadá cejlonská skořice slabá. 

Zdravotní benefity: Cejlonská skořice obsahuje antioxidanty a protizánětlivé látky

Při nákupu skořice je důležité si všímat, zda je označena jako cejlonská nebo cassia. Ceylonská skořice je dražší, ale díky své jemné chuti a zdravotním benefitům za vyšší cenu stojí. Pokud chcete skořici použít na pečení nebo do sladkých jídel, rozhodně sáhněte po cejlonské.