O podstatě a původu koření
Koření mají velmi specifické nároky na podnebí a půdu, a jejich původ lze často vystopovat do exotických a tropických regionů světa. Už od pradávna si lidé všímali, že některé aromatické rostliny dokáží jídlu dodat zajímavou chuť a vůni. Tyto rostliny začali pěstovat, sušit a prodávat do vzdálených končin. Mezi nejvyhledávanější koření od nepaměti patřil pepř, skořice, muškátový oříšek, zázvor, nové koření nebo kardamom. Pocházejí z různých, často velmi vzdálených oblastí.
- Černý pepř (Piper nigrum): je plodem pepřovníku, pochází z jižní Indie, konkrétně z oblasti státu Kerala. Roste v nížinách v subtropickém podnebí s dostatkem vláhy. Potřebuje dostatek slunce a úrodnou půdu. Nejlepší podmínky najde na chráněných svazích nedaleko mořského pobřeží. Z Indie se pepř rozšířil do jihovýchodní Asie a dalších tropických oblastí.
- Skořice (Cinnamomum verum, ceylonicum): je získávána z kůry stromu skořicovníku cejlonského. Pochází z ostrova Cejlon v Indickém oceánu (dnešní Srí Lanka). Daří se jí v nížinatých deštných pralesích s vlhkým tropickým podnebím. Další druh skořice (cassia) roste také v jižní Číně a ve Vietnamu.
- Muškátový oříšek a muškátový květ (Myristica fragrans): muškátový oříšek je plod muškátovníku vonného, stromu z čeledi myrtovitých. Pochází z Moluckých ostrovů v Indonésii, kde se mu daří v tropickém podnebí. Oblibu si získal pro svou intenzivní kořeněnou chuť a vůni. Muškátový květ je sušený míšek ze semene muškátovníku pravého (pletivo obepínající muškátový ořech).
- Zázvor (Zingiber officinale): pochází z jihovýchodní Asie, pravděpodobně z oblasti dnešního Thajska, Kambodže a Vietnamu. Roste v tropickém podnebí v nižších polohách. Vyžaduje dostatek vláhy a úrodnou půdu. Pěstuje se také v Indii, Číně, Africe nebo na Karibských ostrovech.
- Nové koření je plodem stromu nové koření z Moluckých ostrovů. Daří se mu v tropických deštných pralesích s vysokou vzdušnou vlhkostí.
- Kardamom (Elettaria cardamomum): je získáván z plodů tropické rostliny kardamomu pravého. Pochází z indického státu Kerala a srílanských hor. Roste v podrostu vlhkých tropických lesů v nadmořské výšce 600-1500 m. Vyžaduje stín a pravidelné srážky.
- Vanilka (Vanilla planifolia): Pochází z Mexika, ale dnes se pěstuje v mnoha tropických oblastech jako jsou Madagaskar, Réunion (dříve známá jako ostrov Bourbon) a Komorské ostrovy. Potřebuje teplé podnebí, stín a vysokou vlhkost.
- Šafrán (Crocus sativus): Původně z oblasti Středomoří, šafrán se nyní pěstuje v Íránu, Španělsku, Indii (Kášmír) a Řecku. Vyžaduje plné slunce a dobře odvodněnou, vápenatou půdu.
- Hřebíček (Syzygium aromaticum): Pochází z Indonéských Moluk, ale nyní je pěstován i v Zanzibaru, Madagaskaru a Brazílii. Potřebuje tropické podnebí a vlhkou, živnou půdu.
- Kurkuma (Curcuma longa): Pochází z jižní Asie a potřebuje teplé a vlhké podnebí s dostatečným srážkovým úhrnem a dobře odvodněnou půdu.