Pikantní horká čokoláda s vánočním kořením
Ingredience:
- 200 g kvalitní hořké čokolády, nasekané
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1/4 lžičky mletého červeného chilli nebo podle chuti
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 špetka mletého muškátového oříšku
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
Postup:
- Nasekejte čokoládu na malé kousky, aby se lépe a rovnoměrněji rozpouštěla.
- Ve smetaně smíchejte chilli, skořici a muškátový oříšek.
- Smetanu s kořením pomalu zahřívejte v malém hrnci na středním ohni. Sledujte, aby smetana nezačala vřít.
- Jakmile je smetana horká, ale ne vařící, odstavte ji z ohně a přidejte nasekanou čokoládu. Nechejte čokoládu chvíli sedět, aby se zahřála, a pak ji promíchejte do hladka.
- Přimíchejte med nebo javorový sirup pro zvýraznění sladkosti a lesku omáčky.
- Podávejte buďto klasicky teplou nebo ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu a podávejte s vanilkovou zmrzlinou, palačinkami nebo jako polevu na dezerty.