Vše dobré v roce 2024

Ingredience:

  • 1 kg mrkve, očištěné a nařezané na dlouhé proužky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého fenyklu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky pro ozdobu (např. petržel nebo tymián)

Postup:

  • Příprava:
    • Předehřejte troubu na 180°C.
    • Mrkev důkladně omyjte, očistěte a pokud je velká, rozkrojte ji podélně na polovinu nebo čtvrtiny.
  • Kořeněná marináda:
    • Ve velké misce smíchejte olivový olej, med, skořici, hřebíček, fenykl, sůl a pepř.
  • Marinování mrkve:
    • Přidejte mrkev do mísy s marinádou a promíchejte, dokud nejsou všechny proužky rovnoměrně obalené kořeněnou směsí.
  • Pečení:
    • Rozložte mrkev na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se kousky nepřekrývaly.
    • Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut nebo dokud mrkev není měkká a na okrajích lehce zkaramelizovaná. Polovinu doby pečení mrkev promíchejte pro rovnoměrnou karamelizaci.
  • Servírování:
  • Vyndejte mrkev z trouby a ihned podávejte. Ozdobte čerstvými bylinkami pro svěžest a přidáte-li ještě trochu medu, dodáte pokrmu extra lesk a sladkost.