Z důvodů sezónního vytížení odesíláme obvykle do 5 pracovních dnů

Existuje celá řada způsobů, jak maso ochutit kořením, abychom docílili zajímavé chuti. Velmi aromatickou kombinací je například maso s kardamomem, skořicí a vanilkou.

Mezi oblíbená teplá jídla, která v sobě kombinují maso se skořicí, kardamomem a vanilkou, patří například indické kari, marocký tádžín nebo peruánské jídlo aji de gallina. Všechna mají společné to, že zahřejí v zimních měsících a potěší chuťové pohárky

Kombinace kardamomu, skořice a vanilky s masem vytvoří opravdu lahodný pokrm s nezaměnitelnou chutí. Všechna tato koření se navzájem výborně doplňují. Maso získá exotický nádech díky kardamomu, výraznou sladkost ze skořice a jemnost z vanilky. Tuto kombinaci lze využít například při přípravě steaků, guláše, tajine nebo curry.

Jedním z oblíbených jídel, které kombinuje všechna tato koření, je indické kari s kuřecím masem. Je pikantní, ale zároveň jemné. Recept je následující:

 Ingredience:

  • 500 g kuřecích prsou nakrájených na kostky
  •  2 lžíce másla ghí
  • 1 větší cibule nakrájená najemno 
  • 4 stroužky česneku prolisované
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 lusk vanilky podélně rozříznutý
  • sůl
  • čerstvá koriandrová nať (nasekaná)

Postup:

  1. Na másle orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a restujeme minutu.
  2. Přisypeme koření a ještě chvíli restujeme.
  3. Přidáme kuřecí maso, osolíme a opečeme ze všech stran.
  4. Zalijeme kokosovým mlékem a přivedeme k varu. Přidáme vanilku. Vaříme doměkka po dobu cca 15 minut.
  5. Hotové kari posypeme koriandrem a podáváme s rýží.

Tento recept je snadno přizpůsobitelný. Kuřecí maso lze nahradit krůtím, jehněčím nebo hovězím. Množství koření je možné upravit dle chuti. Místo kokosového mléka se dá použít smetana. Teětoviny či quinoa jsou alternativou k rýži.

Zkuste přidat skořici, kardamom a vanilku i do jiných jídel. Výsledkem budou pokrmy plné chuti, které zahřejí v zimních měsících. Dejte si pozor ale na množství skořice - při větším množství může zhořknout. Nebojte se s kořením experimentovat je a nechte se hřát jejich vůní i chutí!

Kardamom je koření získávané z plodů tropické rostliny kardamomu pravého. Má sladkou, ale zároveň pikantní chuť. Často se používá v indické a blízkovýchodní kuchyni. Kardamom dobře ladí s masem, protože mu dodává nezaměnitelnou exotickou příchuť. Mletý kardamom se přidává například do marinád nebo přímo do omáček.

Skořice je velmi aromatické a sladké koření získávané z kůry skořicovníku. Má charakteristickou vůni a chuť, která se skvěle hodí k masitým pokrmům. Skořice dodá mase výraznou sladkost, která se dobře snoubí s ostatními ingrediencemi. Skořice se často přidává do směsí koření na maso nebo přímo do omáček.

Vanilka je velmi oblíbené koření získávané z lusků tropické orchideje vanilky. Má velmi jemnou, sladkou a aromatickou chuť a vůni. Vanilka se skvěle hodí k mase, protože mu propůjčí sladší a jemnější chuť. Vanilku lze použít celou, v extraktu nebo jako vanilkový cukr. Hodí se například do marinád, omáček i přímo na maso.