Recepty a články
Pikantní vánoční kakao
Nalaďte se do adventního pohody s vůněmi a chutěmi, které jsou typické pro vánoční období, ale v novém a zajímavém pojetí.
Vánoční kořeněný hummus
Vyzkoušejte vánoční variaci tradičního arabského hummusu.
Kořeněné pečené ořechy
Tyto kořeněné pečené ořechy jsou návykově dobré a nabízejí perfektní rovnováhu mezi sladkým, kořeněným a soleným, což je ideální pro sváteční pohoštění.
Vánoční kořeněná pečená cizrna
Tato pikantní cizrna je skvělou zdravou svačinkou nebo přílohou a použité koření přidává hřejivé tóny, které jsou ideální pro chladné období.
Marinované olivy
Marinované olivy jsou skvělým a netradičním chuťovým zážitkem.
Pikantní horká čokoláda s vánočním kořením
Tato horká čokoláda přináší překvapivou kombinaci chutí, která obohacuje klasický sladký dezert o pikantní a kořeněný nádech, typický pro vánoční období.
Jablečný chutney s vánočním kořením
Toto jablečný chutney je vynikající jako doplněk k sýrům, grilovanému masu nebo jako zajímavá složka sendvičů. Jeho bohatá chuť a aroma jsou ideální pro zimní sezónu.
Pomalu pečená mrkev s vánočním kořením
Pečená mrkev je zajímavá příloha k masovým hlavním chodům nebo jako součást vegetariánského menu. Můžete ji také nabídnout jako zdravou teplou salátovou komponentu.
Kde se vzala typická česká koření?
Tradiční česká kuchyně je proslulá svou jednoduchostí a vydatnými pokrmy založenými na mase, omáčkách a knedlících. Přestože koření hrají důležitou roli při...
Všechny chutě světa
Koření hraje důležitou roli ve většině světových kuchyní. Dodává jídlu chuť a vůni a často určuje regionální charakter pokrmu. Různé části světa mají svá typická koření...
Vše co jste chtěli vědět o skladování koření...
...ale báli jste se zeptat. Správné skladování koření je klíčové pro zachování jejich chuti, aroma a léčivých vlastností. Stačí ale dodržet několik zásad, které by měly být...
Sklizeň, sušení a zpracování koření
Zpracování a sušení koření je důležitou součástí výroby kvalitních koření a kořenících směsí. Nejkvalitnější koření se obvykle sklízí ručně, aby se neuvolnily...
O podstatě a původu koření
Koření mají velmi specifické nároky na podnebí a půdu, a jejich původ lze často vystopovat do exotických a tropických regionů světa. Už od pradávna si lidé všímali...
Spice wars - hřebíček vrací úder
Hřebíček, muškátový oříšek a muškátový květ se původně vyskytovaly pouze na několika malých ostrovech (Moluky) uprostřed rozsáhlého indonéského souostroví.
Bez koření to nebude nikdy ono.
Koření je základní součástí každé kuchyně a je nezbytné pro přípravu chutných a vyvážených jídel. Existuje mnoho důvodů, proč je dobré používat koření, a
Skořice a vanilka s masem? A proč ne?
Existuje celá řada způsobů, jak maso ochutit kořením, abychom docílili zajímavé chuti. Velmi aromatickou kombinací je například maso s kardamomem, skořicí a...
Není vanilka jako vanilka
Vanilková: jedna z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších příchutí na světě. I když si většina lidí myslí, že vanilka je jen jedna, ve skutečnosti existují dvě hlavní odrůdy...
Není skořice jako skořice - rozdíly mezi cejlonskou skořicí a skořicí čínskou (cassia)
Skořice patří mezi nejoblíbenější koření na světě. Existují však dva hlavní druhy skořice - cejlonská skořice a skořice cassia (čínská skořice). I když vypadají podobně, ...
Svařené víno - oblíbený zimní nápoj s bohatou historií
Svařené víno, známé také jako svařák, patří k oblíbeným zimním nápojům. Jeho kořeny sahají hluboko do minulosti. Už staří Římané a Germáni připravovali víno ...
Což takhle dát si čaj čai?
Čaj masala, známý také jako čaj čai nebo prostě čaj, je tradiční indický černý čaj ochucený směsí koření zvanou garam masala. Tento aromatický nápoj je nedílnou ...
Je vanilkový cukr vždy z pravé vanilky?
Bohužel není. Česká legislativa umožňuje jako vanilkový cukr označovat i cukr s ethylvanilinem, a při nákupu vanilkového cukru je tak potřeba si důkladně přečíst ...
Jak si vyrobit vanilkový cukr z mleté vanilky
Vanilkový cukr, a tím myslíme pravý vanilkový cukr, si doma vyrobíte vskutku během chvilky. A rozdíl v chuti oproti běžně kupovaným cukrům je neskutečný...
Jak si vyrobit vanilkový extrakt
Není nic snažšího než si doma vyrobit vanilkový extrakt. Budete potřebovat jen alkohol, vanilku, sklenici a čas. Výroba vlastního vanilkového extraktu je jednoduchá a...
Pěstování vanilky
Vzhledem k tomu, že původní druh vanilovník plocholistý (vanilla planifolia) byl endemický v jihovýchodním Mexiku a byl vázán na opylování včelami rodu Melipona...
Stručná historie koření
Koření provází lidstvo již od nepaměti. Archeologické nálezy dokládají, že již v pravěku lidé používali různé druhy aromatických rostlin jako koření. Mezi nejstarší...