Badyán - jedno z nejhezčích a tvarově nejzajímavějších koření vůbec. Pochází z jižní Číny a Vietnamu a je jedním z mnoha druhů koření, které se uplatňují v asijské kuchyni.
Badyán je plodem malého stále zeleného stromu - badyáníku pravého (Illicium verum)
Badyán je chutí i vůní podobný anýzu a fenyklu, protože (i když není jejich příbuzným) obsahuje stejnou silici - anetol. Právě proto se badyánu často říká hvězdicovitý anýz. Zvláštní kombinace pálivosti a sladkosti z něj dělá koření sice jemné, ale natolik výrazné, že se má vždy užívat s citem. Na vaření můžeme používat badyán rozlámaný nebo umletý, případně rozdrcený v hmoždíři. Do některých receptů se hodí pouze mletá semena, která jsou méně aromatická než zbytek plodu. V čínské kuchyni se badyán dává k drůbežímu a vepřovému masu. Nechybí ani v oblíbené čínském koření "pěti vůní". Vietnamská kuchyně používá badyán do hovězí polévky. Hodí se však také na pečené kuře, dušenou rybu, na ústřice a do hnědých polévek. Chuťově zajímavý je badyánem okořeněný pórek, ale také dýně.
Při vaření pro čtyři osoby by se neměl použít víc než jeden cíp z celé hvězdičky.
Badyán dodáváme ve třech variantách:
- celý ve formě ručně tříděných hvězdiček, který je vhodný i pro dekorativní účely (na adventní věnce a jiné ozdoby)
- celý ve formě hvězdiček, které nejsou rovnoměrné nebo jsou mírně poškozené (stále jsou schopny plnit i dekorativní účel)
- čerstvě mletý.