Objevte rozdíl mezi chemickou náhražkou a přírodní vůní vanilky. Pravý vanilkový cukr, to je skvělá vůně i skvělá chuť. Kvalitní vanilkový cukr je nepostradatelnou přísadou při pečení. Vyznačuje se harmonickou a intenzivní vanilkovou vůní. Vhodný jak na pocukrování, tak i na běžné vaření a pečení, do krémů, do marmelád, do pudinku nebo třeba na výrobu vanilkové zmrzliny. Pravý vanilkový cukr vzniká smísením dřeně z vanilky a cukru. Aromatické vlastnosti jsou nesrovnatelné s tzv. "vanilinovým cukrem", který vzniká přidáním chemického ethylvanilinu.
Náš vanilkový cukr vanilku neviděl "pouze z rychlíku". Podíl vanilky je 5 %, což je nesrovntatelně více než běžné vanilkové cukry v prodeji, které obsahují maximálně 1% vanilky a často i méně.
Vanilkový cukr si můžete vyrobit i doma. Buďto smícháním cukru s mletou vanilkou (a je jen na vás jaký poměr vanilky a cukru použijete) nebo z vanilkového lusku. Nejjednodušší výroba domácího cukru znamená vložení vanilky do dózy s cukrem. V tomto případě je však výroba pomalá a cukr vanilkou voní jen málo. Lepší je rozříznout tobolku podélně, zrníčka zevnitř vyškrábat nožem a rozmíchat v cukru a prázdný lusk také vložit do cukru. Cukr tak lze použít téměř okamžitě. Ideální je použít 1 lusk na 50 gramů cukru. Návody nabádající k vložení 1 lusku do 1 kg cukru vytvoří spíše lehounce navoněný cukr než skutečný vanilkový cukr.