Není skořice jako skořice. Ta pravá, Cinammonum Zeylonicum, se pěstuje na Srí Lance a je charakteristická jemnou, sladkou a vyváženou chutí. Pravá skořice roste výhradně na Srí Lance a patří k velmi drahé komoditě. Proto ji většina prodejců nahrazuje levnějším druhem Cinnamonum Cassia, který roste v Číně, Vietnamu, Indonésii nebo Ugandě.
Pravá skořice ze Srí Lanky je skořice nejvyšší světové jakosti. Vyznačuje se fantastickým aromatem i chutí. Objevte rozdíl mezi pravou skořicí a levnější variantou, kterou běžně naleznete v obchodě - odrůdou "cassia", kterou někteří prodejci koření klamavě vydávají za pravou cejlonskou skořici.
Pravou skořici přitom poznáte na první pohled a samozřejmě také na první ochutnání. Pravá skořice je světle hnědá, připomínající na první pohled doutník, na dotyk křehká, chuť je jemná s nádechem citronu a tropických plodů. Skořice "cassia" je tmavě hnědá, lehce zarolovaná v jedné vrstvě, na dotyk tvrdá, chuť je ostrá až štiplavá. Skořice "cassia" také obsahuje více zdraví škodlivých látek (kumarinu).
Skořice nalezne své využití ve sladké kuchyni, i v kuchyni asijské při přípravě masových pokrmů. Špetka mleté skořice nesmí chybět na pěně pravého italského capuccina.
Druh | Vzhled | Chuť a aroma | Původ | Kumarin | |
|
Skořice "cassia" |
Tmavá, tvrdá, dutá. |
Ostré aroma, štiplavá chuť. |
Čína, Vietnam, Indie. |
Až 5% |
|
Pravá skořice | Světlá, křehká, vyplněná (jako doutník). | Sladká, jemná, delikátní. |
Srí Lanka (Cejlon). |
0,004% |