Tahitská vanilka (též tahitian nebo tahitensis) vznikla náhodným zkřížením pravé vanilky s vanilkovníkem rostoucím divoce na Tahiti. Má obecně silnější lusky než pravá vanilka a vyznačuje se velice intenzivní a příjemnou vůní s tóny povidel a sušených švestek. Tahitská vanilka obsahuje kromě vanilinu také heliotropin - aromatickou látku zodpovědnou za její intenzivní sladkou vůni. Dnes se pěstuje nejen na Tahiti, ale například také na Papui Nové Guinei a v Indonésii. Vanilka tahitensis v kvalitě Gourmet je masivní vysoce kvalitní vanilkou s fantastickou vůní. Vanilka "tahitensis" KLASIK (nebo také Extrakt) je vanilkou druhé jakosti, charakteristická velmi příjemnou vůní a všestranným použitím, má horší vzhled lusku a nižší podíl vlhkosti. Vanilka Tahitensis se v ČR v běžné prodejní síti vůbec nevyskytuje.
Tato vanilka má několik výhod: vzhledem k odlišnému způsobu zpracování má podstatně delší trvanlivost, pomaleji vysychá a také pomaleji ztrácí aroma. Je velmi aromatická a lusky jsou sice kratší, ale o to masivnější a proto v síle aromatických látek může konkurovat delší vanilce z Madagaskaru. A v neposlední řadě je její výhodou fantastická cena.