Vše dobré v roce 2024

Není nic snažšího než si doma vyrobit vanilkový extrakt. Budete potřebovat jen alkohol, vanilku, sklenici a čas. Výroba vlastního vanilkového extraktu je jednoduchá a výhodou je, že máte plnou kontrolu nad množstvím vanilky, použitým alkoholem i dobou macerace. Na rozdíl od některých komerčních extraktů víte, že obsahuje pouze přírodní složky.

Potřebujete na 100 ml extraktu:

  • 100 ml alkoholu (vodka, třtinový rum, brandy)
  • 10 až 20 gramů vanilkových lusků (mohou být čerstvé i suché; suché jsou o něco lepší, rychleji se macerují)
  • Skleněná lahev s uzávěrem přiměřené velikosti.

Postup:

  1. Příprava lusků: Lusky nakrájejte na kousky o velikost cca 3 - 5 cm.
  2. Naplňte lahev: Do skleněné lahve vložte nakrájené lusky vanilky.
  3. Přidejte alkohol: Nalijte do lahve alkohol. Láhev je potřeba zvolit tak,  aby byly lusky ponořené. Alkohol extrahuje chuť a aroma z vanilky.
  4. Uzavřete a nechte louhovat: Lahev pevně uzavřete a umístěte na tmavé, chladnější místo (ne lednička). Nechte louhovat alespoň 1 měsíc, ideálně však 2-3 měsíce. Občas protřepejte.
  5. Filtrujte: Po uplynutí doby louhování vanilkový extrakt sceďte přes jemné síto nebo plátýnko, abyste odstranili lusky a vyplavená semínka. Čistý extrakt přelijte zpět do lahve.

A to je vše! Teď máte domácí vanilkový extrakt připravený k použití v receptech. Skladujte ho v tmavé a chladné místnosti. Může vydržet několik let a jeho chuť se s časem může ještě zlepšit.