Vše dobré v roce 2024

Koření hraje důležitou roli ve většině světových kuchyní. Dodává jídlu chuť a vůni a často určuje regionální charakter pokrmu. Různé části světa mají svá typická koření, která odráží místní podmínky, dostupné suroviny a kulturní tradice.

Indická kuchyně je známá svým bohatým použitím koření. Mezi základní indická koření patří kari, které se vyrábí z různých směsí koření včetně kurkumy, římského kmínu, chilli, pepře, skořice a dalších. Další oblíbená indická koření jsou garam masala, které obsahuje směs celé řady koření, nebo čat masala složená z koriandru, římského kmínu a chilli. Indická jídla jsou často silně aromatická a pikantní díky hojnému použití chilli a černého pepře.

Thajská kuchyně kombinuje chutě sladké, kyselé, pálivé a slané. Mezi typická thajská koření patří citronová tráva, limetkové listy, galangal, česnek, chilli papričky, koriandr a bazalka. Thajci používají čerstvé bylinky a koření, které dodávají jídlům svěžest. Oblíbená je ostrá paprička, která dodává pokrmům pikantní chuť.

Pro mexickou kuchyni jsou charakteristické směsi koření jako je chilli, koriandr, kumin, oregano, česnek a černý pepř. Základem je chilli, které Mexičané používají v mnoha různých typech od mírných až po velmi pálivé. Typické jsou omáčky jako salsa nebo guacamole ochucené chilli. Další důležitou přísadou je koriandr, bez kterého si nelze představit pravé mexické frijoles neboli fazole.

Středomořská kuchyně využívá čerstvé bylinky jako rozmarýn, tymián, bazalku, oregano, majoránku a šalvěj. Mezi další oblíbená koření patří česnek, cibule, olivy a citronová šťáva. Italská kuchyně používá bazalku, oregano a rozmarýn na ochucení těstovin a pizzy. Řecká kuchyně zase kombinuje oregano, mátu a fenykl pro ochucení masa a zeleniny. Španělská kuchyně využívá papriku, česnek a šafrán. Středomořská koření dodávají jídlům svěžest a intenzivní chutě.

Koření hraje i v české kuchyni důležitou roli již po staletí. I když česká jídla nejsou tak pikantní jako kuchyně některých jiných zemí, používá se zde přesto široká škála koření. Mezi tradiční česká koření patří například kmín, majoránka, nové koření, pepř, skořice nebo bobkový list. Každé z těchto koření má své typické využití v českých pokrmech.